Elektrisch rijden
Als je de autoblog sites erop naslaat is er veel te lezen over wel of niet overstappen naar een elektrische auto. Ook de regering weet nog niet goed op welke wijze ze een stimulans moeten of willen geven, of dat ze juist de markt het werk willen laten doen. Feit blijft wel dat door de stimuli van de overheid van de afgelopen jaren de publieke opinie wel naar elektrisch rijden aan het bewegen is. Ondanks dat we het Teslagate noemen, is nog maar een paar procent in deze auto aan het rijden en lijkt het wel dat we elektrisch rijden aan het omarmen zijn. Als je zeven jaar terug in een Prius, Nissan Leaf of Opel Ampera reed werd je bestempeld als groene rijder die wel erg veel overhad om het milieu een beetje te sparen. In die tijd kostte een een Opel Ampera rond de € 50.000,- en had deze een actieradius- volgens de boekjes - van 500 kilometer. Het lijkt alsof rondom elektrisch rijden alle remmen los gaan voor levering van jouw EV volgend jaar. Veel automerken komen in 2020 met één of meerdere modellen. Nu maar hopen dat de Autobrief van de regering ook volgend jaar nog geldt. Het lijkt alsof onze regering nu gaat switchen naar een hogere bijtelling. Wil de overheid nu dat alle remmen los gaan met betrekking tot elektrisch rijden of gaat toch de rem er weer op? Kijk naar een land als Noorwegen. Olieland bij uitstek, maar heeft heeft dusdanige stimulerende maatregelen getroffen, waardoor in maart 2019 60%(!) van alle verkochte auto's een elektrische auto was. In 2013 was dat nog 5%. Het kan dus!
0 Reacties
Onze kinderen hebben ook recht op schone lucht. Gelukkig zien we daarom steeds vaker dat mensen zich bewust worden van de noodzaak hiervan. Een te hoge concentratie van stikstof en fijnstof in de lucht zorgt voor gezondsheidsproblemen bij jong en oud en als daar nu niet wat tegen gedaan wordt, dan zijn de problemen voor de jongere generatie straks nog veel groter. Wij zijn ook met scholen in gesprek om daar de luchtkwaliteit te meten en ook bij de kinderen zelf bewustzijn te creëren dat schone lucht zeer belangrijk is.
Kinderen in de buurt van Schiphol hebben vaker last van acute luchtwegklachten Eind juni maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een rapport bekend waarin staat dat kinderen die in de buurt van Schiphol wonen vaak last hebben van acute luchtwegproblemen door de verhoogde concentraties ultrafijnstof in de lucht. Aan dit onderzoek deden 191 kinderen van 2 basisscholen in de buurt van Schiphol. Het RIVM gaat nog verder met het onderzoek tot 2021, waarbij er gekeken wordt naar de klachten die omwonenden van Schiphol krijgen als zij worden blootgesteld aan ultrafijnstof. |